W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem

Przystawka bardzo fusion i bardzo smaczna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g bardzo świeżego tuńczyka
  • szalotka
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku wasabi
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (najlepszego)
  • 2 zielone jabłuszka
  • 2 cebulki dymki

Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy, osuszamy i drobno siekamy ostrym, ciężkim nożem.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z tuńczykiem.
Jajko dzielimy na białko i żółtko, przy czym będzie nam potrzebne tylko żółtko. Mieszamy je (tzn. żółtko) z wasabi, sokiem cytrynowym i łyżką sosu sojowego na gładki sos. Kropla po kropli, cały czas mieszając, dodajemy 2 łyżki oleju - sos powinien troszkę zgęstnieć.
Jabłka myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cieniutkie plasterki.
Dymkę obieramy z przywiędłych zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i starannie płuczemy. Osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z jabłkiem.
Tuńczyka mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami oleju. Starannie mieszamy.
Na 4 talerzach kładziemy nieduże stalowe obręcze (takie do prezentacji) i upychamy tatar wewnątrz każdej. Zdejmujemy obręcze. Obok każdej porcji kładziemy trochę jabłek i skrapiamy sosem (tym z żółtkiem).
Podajemy od razu, z grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem przepisy:

  • Tatar z łososia
    Mam nieuleczalną słabość do wszelkich tatarów, a surowego łososia wolę od gotowanego. Uformowany w ładne porcyjki tatar jest bardzo elegancką przystawką przed np. pieczonym udźcem jagnięcym.
  • Tatar z łososia z ogórkiem
    Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
  • Tatar z wędzonego łososia
    Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
  • Sałatka z sojowego makaronu
    Ciepło-zimna sałatka, zainspirowana tajską kuchnią. Bardzo ją lubię, bo mam wyjątkową słabość zarówno do "szklanego" sojowego makaronu, jak i do dużych, soczystych krewetek.
  • Blinki z grochu włoskiego z kaczką
    Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.


Podziel się linkiem:




Komentarze: