Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wschodni-tatar-z-tunczyka-z-jabluszkiem

Wschodni tatar z tuńczyka z jabłuszkiem

Przystawka bardzo fusion i bardzo smaczna.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g bardzo świeżego tuńczyka
szalotka
jajko
1/4 łyżeczki proszku wasabi
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju rzepakowego (najlepszego)
2 zielone jabłuszka
2 cebulki dymki

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy i drobno siekamy ostrym, ciężkim nożem.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z tuńczykiem.
Jajko dzielimy na białko i żółtko, przy czym będzie nam potrzebne tylko żółtko. Mieszamy je (tzn. żółtko) z wasabi, sokiem cytrynowym i łyżką sosu sojowego na gładki sos. Kropla po kropli, cały czas mieszając, dodajemy 2 łyżki oleju - sos powinien troszkę zgęstnieć.
Jabłka myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cieniutkie plasterki.
Dymkę obieramy z przywiędłych zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i starannie płuczemy. Osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z jabłkiem.
Tuńczyka mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami oleju. Starannie mieszamy.
Na 4 talerzach kładziemy nieduże stalowe obręcze (takie do prezentacji) i upychamy tatar wewnątrz każdej. Zdejmujemy obręcze. Obok każdej porcji kładziemy trochę jabłek i skrapiamy sosem (tym z żółtkiem).
Podajemy od razu, z grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024