Niedawno był polski gulasz z grzybami - a tu wersja z północnych Włoch. Najlepszy z odsmażaną polentą.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Piemont
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku - Opis przyrządzania:
Prawdziwki płuczemy na sicie i zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Mięso czyścimy ze zbędnego tłuszczu i ścięgien; płuczemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Anchois osączamy z oliwy. Ząbki czosnku obieramy. Natkę płuczemy i osuszamy. Grzyby odcedzamy i odciskamy z wody. Siekamy razem anchois, czosnek, natkę i grzyby. W rondlu roztapiamy masło i 2 łyżki oliwy. Na gorącym tłuszczu osmażamy mięso na rumiano (po kilka kawałków na raz). Kiedy już całe mięso będzie usmażone, do rondla wrzucamy grzyby siekane z dodatkami i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wkładamy mięso z powrotem do rondla i smażymy, mieszając, przez kilka minut, po czym wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, dolewamy przecedzoną przez sitko wodę z moczenia grzybów. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez co najmniej godzinę, czyli do chwili, gdy mięso będzie naprawdę miękkie. Co jakiś czas zaglądamy do rondla i ewentualnie dolewamy kilka łyżek wody, jeśli sosu byłoby za mało. Gotowe danie doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy, na przykład z polentą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |