W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku

Niedawno był polski gulasz z grzybami - a tu wersja z północnych Włoch. Najlepszy z odsmażaną polentą.

Kraj pochodzenia: Włochy-Piemont

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 1 kg mięsa wołowego z udźca
  • 4 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki (125 ml) wytrawnego białego wina

Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku - Opis przyrządzania:

Prawdziwki płuczemy na sicie i zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Mięso czyścimy ze zbędnego tłuszczu i ścięgien; płuczemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Anchois osączamy z oliwy. Ząbki czosnku obieramy. Natkę płuczemy i osuszamy. Grzyby odcedzamy i odciskamy z wody. Siekamy razem anchois, czosnek, natkę i grzyby. W rondlu roztapiamy masło i 2 łyżki oliwy. Na gorącym tłuszczu osmażamy mięso na rumiano (po kilka kawałków na raz). Kiedy już całe mięso będzie usmażone, do rondla wrzucamy grzyby siekane z dodatkami i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wkładamy mięso z powrotem do rondla i smażymy, mieszając, przez kilka minut, po czym wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, dolewamy przecedzoną przez sitko wodę z moczenia grzybów. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez co najmniej godzinę, czyli do chwili, gdy mięso będzie naprawdę miękkie. Co jakiś czas zaglądamy do rondla i ewentualnie dolewamy kilka łyżek wody, jeśli sosu byłoby za mało. Gotowe danie doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy, na przykład z polentą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku przepisy:

  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Pesto z anchois i orzechami
    Oryginalna odmiana pesto, zaostrzona słonym smakiem anchois. Doskonały sos przede wszystkim do makaronu, ale także do zapiekania białej ryby lub pieczonych ziemniaków.
  • Piure z bakłażana z anchois
    Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: