Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wolowina-z-prawdziwkami-tym-razem-po-wlosku

Wołowina z prawdziwkami tym razem po włosku

Niedawno był polski gulasz z grzybami - a tu wersja z północnych Włoch. Najlepszy z odsmażaną polentą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy-Piemont

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
40 g suszonych prawdziwków
1 kg mięsa wołowego z udźca
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 czubate łyżki masła
oliwa z oliwek
1/2 szklanki (125 ml) wytrawnego białego wina

Opis przyrządzania:
Prawdziwki płuczemy na sicie i zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Mięso czyścimy ze zbędnego tłuszczu i ścięgien; płuczemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Anchois osączamy z oliwy. Ząbki czosnku obieramy. Natkę płuczemy i osuszamy. Grzyby odcedzamy i odciskamy z wody. Siekamy razem anchois, czosnek, natkę i grzyby. W rondlu roztapiamy masło i 2 łyżki oliwy. Na gorącym tłuszczu osmażamy mięso na rumiano (po kilka kawałków na raz). Kiedy już całe mięso będzie usmażone, do rondla wrzucamy grzyby siekane z dodatkami i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wkładamy mięso z powrotem do rondla i smażymy, mieszając, przez kilka minut, po czym wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, dolewamy przecedzoną przez sitko wodę z moczenia grzybów. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez co najmniej godzinę, czyli do chwili, gdy mięso będzie naprawdę miękkie. Co jakiś czas zaglądamy do rondla i ewentualnie dolewamy kilka łyżek wody, jeśli sosu byłoby za mało. Gotowe danie doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy, na przykład z polentą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024