Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wolowina-duszona-w-czerwonym-winie-z-galaretka-porzeczkowa

Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową

Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg wołowiny na gulasz
1/2 szklanki mąki
olej słonecznikowy
3 marchewki średniej wielkości
3 czerwone cebule
300 ml wołowego rosołu
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2/3 szklanki domowej galaretki z czerwonych porzeczek
rozmaryn

Opis przyrządzania:
Wołowinę kroimy w zgrabną kostkę. Mąkę mieszamy z połową łyżeczki soli i takąż ilością pieprzu. Kostki wołowiny obsypujemy przyprawioną mąką i strząsamy nadmiar. Na grubej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy mięso porcjami, aż się zarumieni - na patelni powinno być 5-6 kostek mięsa naraz, nie więcej, gdyż zacznie się dusić, a nie smażyć. W miarę smażenia mięsa dolewamy olej. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Warzywa wkładamy do żeliwnego lub kamionkowego garnka, na wierzch kładziemy przyrumienione mięso. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy rosół z winem. Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Wlewamy do garnka z mięsem i warzywami i dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 i pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Danie jest gotowe, gdy mięso jest bardzo miękkie, a sos zgęstniał. Podajemy ze świeżym makaronem lub piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024