Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wloski-sos-warzywny

Włoski sos warzywny

Klasycznie podaje się taki sos na zimno do gotowanych mięs (bollito misto), ale mniej tradycyjnie możemy wymieszać go z makaronem lub użyć do lasagne.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy-Emilia Romagna

Liczba porcji: 2-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mieszanych warzyw (patrz tekst przepisu)
2 kg dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Do tego sosu możemy użyć warzyw takich, jak: marchewka, seler naciowy, papryka, cebula, czosnek, cukinia). Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w małe, równej wielkości kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do sporego garnka, solimy i stawiamy na małym ogniu. Dusimy pomidory przez godzinę, po czym przecieramy przez sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Stawiamy na małym ogniu. Do sosu pomidorowego dodajemy najpierw marchewkę i paprykę, dusimy przez 15 minut. Dodajemy seler, cebulę i cukinię i dusimy przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Solimy do smaku. Dolewamy 150 ml (trochę więcej, niż pół szklanki) oliwy i mieszamy, aż oliwa doskonale połączy się z sosem. Wlewamy gorący sos do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy ciepłą wodę - tyle, by zakryła słoiki (muszą być naprawdę szczelne). Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy słoiki w wodzie, po czym wyjmujemy, wycieramy i naklejamy nalepki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024