W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiśnie w musztardowym syropie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Wiśnie w musztardowym syropie

Jedna z odmian włoskiej mostarda di frutta - owoców w słodko-ostrej zalewie. Pyszny dodatek do grillowanego ciemnego mięsa, a także do dojrzałych żółtych serów.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Mantua

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 ml soku wiÅ›niowego
  • 100 ml biaÅ‚ego octu winnego
  • 300 g cukru
  • okoÅ‚o 1 1/2 kg wiÅ›ni
  • 40 g mielonej gorczycy

Wiśnie w musztardowym syropie - Opis przyrządzania:

Sok wiśniowy i ocet wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i wolno doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. W tym czasie myjemy wiśnie i pozbawiamy je pestek - potrzebujemy około 1200 g wypestkowanych wiśni. Dodajemy wiśnie do syropu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odlewamy 1/4 szklanki syropu i studzimy. Mieszamy z przesianą mieloną gorczycą i wlewamy z powrotem do garnka z wiśniami. Zagotowujemy, po czym wrzące wiśnie przekładamy do wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Odstawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Wiśnie w musztardowym syropie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wiśnie w musztardowym syropie przepisy:

  • WiÅ›niowe coulis
    Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.
  • Semifreddo cytrynowe z wiÅ›niowym sosem
    Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...
  • Konfitura z wiÅ›ni z rozmarynem
    Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...
  • NaleÅ›niki z wiÅ›niami
    Ulubione w Belgii naleśniki z ciepłymi wiśniami - moja Mamusia żywi do nich nieuleczalną słabość i podstawowym pytaniem w restauracji jest: A czy są naleśniki z wiśniami? I chociaż porcja jest zazwyczaj ogromna, jakoś Mamusia daje radę...
  • Fantastyczne lody wiÅ›niowe Fantastyczne lody wiÅ›niowe
    Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: