Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wisnie-w-musztardowym-syropie

Wiśnie w musztardowym syropie

Jedna z odmian włoskiej mostarda di frutta - owoców w słodko-ostrej zalewie. Pyszny dodatek do grillowanego ciemnego mięsa, a także do dojrzałych żółtych serów.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy-Mantua

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml soku wiśniowego
100 ml białego octu winnego
300 g cukru
około 1 1/2 kg wiśni
40 g mielonej gorczycy

Opis przyrządzania:
Sok wiśniowy i ocet wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i wolno doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. W tym czasie myjemy wiśnie i pozbawiamy je pestek - potrzebujemy około 1200 g wypestkowanych wiśni. Dodajemy wiśnie do syropu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odlewamy 1/4 szklanki syropu i studzimy. Mieszamy z przesianą mieloną gorczycą i wlewamy z powrotem do garnka z wiśniami. Zagotowujemy, po czym wrzące wiśnie przekładamy do wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Odstawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024