Winogrona nasączone rumem są znakomite jako dodatek do lodów i kremów, zaś rum nada się do zimowej herbaty.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 litry
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Winogrona w rumie - Opis przyrzÄ…dzania:
Winogrona płuczemy na sicie i osuszamy. 1-2 spore słoiki sterylizujemy. Winogrona przekładamy do słoików, mieszając ładnie jasne z ciemnymi. Cukier wsypujemy do rondelka i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Wrzący syrop zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop wlewamy do słoików z winogronami. Dopełniamy rumem i starannie zakręcamy. Kilka razy odwracamy słoiki do góry nogami i z powrotem, żeby syrop wymieszał się z rumem. Odstawiamy na 2 miesiące.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Winogrona w rumie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |