Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Winogrona-w-rumie

Winogrona w rumie

Winogrona nasączone rumem są znakomite jako dodatek do lodów i kremów, zaś rum nada się do zimowej herbaty.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 litry

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg pięknych winogron (białych i ciemnych) bez pestek
250 g cukru
mniej więcej litr białego rumu

Opis przyrządzania:
Winogrona płuczemy na sicie i osuszamy. 1-2 spore słoiki sterylizujemy. Winogrona przekładamy do słoików, mieszając ładnie jasne z ciemnymi. Cukier wsypujemy do rondelka i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Wrzący syrop zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop wlewamy do słoików z winogronami. Dopełniamy rumem i starannie zakręcamy. Kilka razy odwracamy słoiki do góry nogami i z powrotem, żeby syrop wymieszał się z rumem. Odstawiamy na 2 miesiące.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024