Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Winegret-z-szalotkami
Winegret z szalotkami
Dość wytrawny sos do zielonej sałaty. Dobrze sprawdza się także w sałatkach z fasoli lub soczewicy.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 szalotki
2 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek
10 "nitek" szczypiorku
Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobno siekamy. Do miseczki wkładamy szalotki, sporą szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy ocet, mieszamy, aż sól się rozpuści. Dolewamy, ubijając trzepaczką, 100 ml oliwy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i jeszcze raz ukręcamy, aż winegret będzie miał gładką konsystencję.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024