Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Winegret-z-szalotkami

Winegret z szalotkami

Dość wytrawny sos do zielonej sałaty. Dobrze sprawdza się także w sałatkach z fasoli lub soczewicy.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szalotki
2 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek
10 "nitek" szczypiorku

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobno siekamy. Do miseczki wkładamy szalotki, sporą szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy ocet, mieszamy, aż sól się rozpuści. Dolewamy, ubijając trzepaczką, 100 ml oliwy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i jeszcze raz ukręcamy, aż winegret będzie miał gładką konsystencję.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024