Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wielkanocna-salatka-z-buraczkow
Wielkanocna sałatka z buraczków
Bardzo przyjemna sałatka z buraczków, doprawionych jakże wielkanocnym chrzanem. Pasuje do wszelkich mięs na zimno, zaś na co dzień - szczególnie dobrze do sztuki mięsa.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 buraczki równej wielkości
2 kwaskowate jabłka
mały pęczek koperku
chrzan do smaku
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy. Zawijamy buraczki w kawałek folii aluminiowej i wkładamy do pieca. Pieczemy, aż buraczki będą miękkie, co może potrwać godzinę do półtorej.
Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na grubej tarce.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy jabłka na tej samej tarce, co buraki i mieszamy.
Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do buraków z jabłkami.
Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo), po czym dodajemy tyle chrzanu (własnoręcznie utartego lub ze słoika), ile nam odpowiada. Starannie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tuż przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024