W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiejska zupa jarzynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Wiejska zupa jarzynowa

Rozgrzewająca, solidna zupa zimowa z wędzonym boczkiem.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 4 ziemniaki o zwartym miąższu
  • 2 pory
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 6 plastrów wędzonego boczku (o grubości około pół cm)
  • 2 ząbki czosnku

Wiejska zupa jarzynowa - Opis przyrządzania:

Marchewki i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki i korzonki, starannie płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i por i smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wkładamy boczek i smażymy na rumiano z obu stron. Czosnek obieramy. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy boczek i czosnek. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę dalej przez 45 minut. Po pół godzinie zupę solimy, zaś tuż przed podaniem doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy bardzo gorącą, z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Wiejska zupa jarzynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wiejska zupa jarzynowa przepisy:

  • Angielska zupa cebulowa
    Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
  • Ziemniaczana zupa z serem
    Bardzo zimowa, bardzo rozgrzewająca zupa z miło chrupiącym dodatkiem orzechowo-selerowej salsy (czy jak tam by to nazwać...).
  • Zupa z borowików z boczkiem
    Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.




Podziel się linkiem:


Komentarze: