Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiejska-zupa-jarzynowa

Wiejska zupa jarzynowa

Rozgrzewająca, solidna zupa zimowa z wędzonym boczkiem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 marchewek
4 ziemniaki o zwartym miąższu
2 pory
cebula
2 łyżki masła
6 plastrów wędzonego boczku (o grubości około pół cm)
2 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Marchewki i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki i korzonki, starannie płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i por i smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wkładamy boczek i smażymy na rumiano z obu stron. Czosnek obieramy. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy boczek i czosnek. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę dalej przez 45 minut. Po pół godzinie zupę solimy, zaś tuż przed podaniem doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy bardzo gorącą, z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024