Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiedenski-twarozek-a-la-Sacher

Wiedeński twarożek a la Sacher

Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Austria-Wiedeń

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
mała czerwona cebulka
puszeczka filecików anchois
250 g (ćwierć kilo) mielonego twarogu
2 łyżki dobrej musztardy
2 czubate łyżki miękkiego masła
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
oliwki czarne i zielone
korniszonki

Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut), wkładamy do zimnej wody i czekamy, aż wystygną. Z dwu jajek wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Białka z tych jajek drobniutko siekamy. Resztę jajek obieramy i kroimy w zgrabne ćwiartki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Fileciki anchois odsączamy z oliwy - 6 filetów drobno siekamy. Ucieramy razem na gładką masę twaróg, musztardę, masło, paprykę, żółtka na twardo, cebulkę i anchois. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane białka i starannie mieszmay. Z masy serowej formujemy na półmisku zgrabny kopczyk. Otaczamy go ćwiartkami jajek i ozdabiamy pozostałymi filecikami anchois, oliwkami i korniszonkami. Trzymamy w chłodzie, ale wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, żeby twarożek miał konsystencję odpowiednią do smarowania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024