Bardzo pyszne, jesienne danie, do którego możemy wykorzystać rozmaite resztki mięsa (kurczak, wołowina, biała kiełbasa...). Do grzanek przydałby się kieliszek czerwonego wina i miska sałaty.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Wenecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Weneckie grzanki z grzybami - Opis przyrzÄ…dzania:
Grzyby przebieramy, ocieramy z leśnych pozostałości i drobno kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Mięso kroimy w kawałeczki. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mięso i natkę dodajemy do grzybów i smażymy kolejne 5 minut. Kiedy wszystko będzie gorące, a woda z grzybów odparuje, zdejmujemy patelnię z ognia. Przekładamy grzyby z mięsem do malaksera i miksujemy, ale tyle tylko, żeby powstał grubo mielony farsz, a nie gładka pasta. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Z chleba tostowego odcinamy skórkę. Połowę kromek smarujemy grubo grzybowym farszem, po czym przykrywamy pozostałymi kromkami i lekko dociskamy ręką. Jajka wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy widelcem. Na drugi, tym razem płaski, talerz wsypujemy kilka garści tartej bułki. Grzybowe sandwicze starannie panierujemy najpierw w jajku (pamiętajmy o bokach kanapek - też trzeba je zanurzyć w jajkach!), a potem w tartej bułce (brzegi też!). Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oliwy - powiedzmy do wysokości 1/2 cm. Na dobrze rozgrzaną kładziemy kanapki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki odsączamy z oliwy na papierze kuchennym, kroimy po skosie na pół i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Weneckie grzanki z grzybami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |