Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Weneckie-grzanki-z-grzybami

Weneckie grzanki z grzybami

Bardzo pyszne, jesienne danie, do którego możemy wykorzystać rozmaite resztki mięsa (kurczak, wołowina, biała kiełbasa...). Do grzanek przydałby się kieliszek czerwonego wina i miska sałaty.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g mieszanych grzybów (najlepiej leśnych)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
250 g (ćwierć kilo) resztek pieczonego lub gotowanego mięsa i/lub wędliny
pęczek natki pietruszki
8 dużych kromek tostowego chleba
2 jajka
tarta bułka

Opis przyrządzania:
Grzyby przebieramy, ocieramy z leśnych pozostałości i drobno kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Mięso kroimy w kawałeczki. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mięso i natkę dodajemy do grzybów i smażymy kolejne 5 minut. Kiedy wszystko będzie gorące, a woda z grzybów odparuje, zdejmujemy patelnię z ognia. Przekładamy grzyby z mięsem do malaksera i miksujemy, ale tyle tylko, żeby powstał grubo mielony farsz, a nie gładka pasta. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Z chleba tostowego odcinamy skórkę. Połowę kromek smarujemy grubo grzybowym farszem, po czym przykrywamy pozostałymi kromkami i lekko dociskamy ręką. Jajka wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy widelcem. Na drugi, tym razem płaski, talerz wsypujemy kilka garści tartej bułki. Grzybowe sandwicze starannie panierujemy najpierw w jajku (pamiętajmy o bokach kanapek - też trzeba je zanurzyć w jajkach!), a potem w tartej bułce (brzegi też!). Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oliwy - powiedzmy do wysokości 1/2 cm. Na dobrze rozgrzaną kładziemy kanapki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki odsączamy z oliwy na papierze kuchennym, kroimy po skosie na pół i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024