Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wegorz-z-cytryna-i-groszkiem
Węgorz z cytryną i groszkiem
Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Holandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
800 g wędzonego węgorza
2 cytryny
2 łyżeczki soli morskiej
200 g zielonego groszku
listki selera naciowego
2-3 łyżki bardzo dobrego majonezu (najlepiej domowego)
Opis przyrządzania:
Węgorza obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i dzielimy rybę na zgrabne kawałki (po 5 na porcję). Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z jednej cytryny skórkę w długich paskach. Kroimy skórkę na cienkie paski równej długości. Sól rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Wkładamy skórkę i odstawiamy do nasolenia na 45 minut. Skórkę odcedzamy, osuszamy. Na każdym kawałku węgorza kładziemy wzdłuż pasek skórki. Groszek wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Możliwie dokładnie osączamy. Listki selera myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem i majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Układamy paski węgorza z cytrynową skórką na talerzach, obok ryby kładziemy kupkę groszku. Dekorujemy ćwiartką cytryny.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024