Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wegorz-z-cytryna-i-groszkiem

Węgorz z cytryną i groszkiem

Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g wędzonego węgorza
2 cytryny
2 łyżeczki soli morskiej
200 g zielonego groszku
listki selera naciowego
2-3 łyżki bardzo dobrego majonezu (najlepiej domowego)

Opis przyrządzania:
Węgorza obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i dzielimy rybę na zgrabne kawałki (po 5 na porcję). Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z jednej cytryny skórkę w długich paskach. Kroimy skórkę na cienkie paski równej długości. Sól rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Wkładamy skórkę i odstawiamy do nasolenia na 45 minut. Skórkę odcedzamy, osuszamy. Na każdym kawałku węgorza kładziemy wzdłuż pasek skórki. Groszek wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Możliwie dokładnie osączamy. Listki selera myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem i majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Układamy paski węgorza z cytrynową skórką na talerzach, obok ryby kładziemy kupkę groszku. Dekorujemy ćwiartką cytryny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024