Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wedzony-losos-z-pikantnym-ogorkiem

Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem

Plastry łososia przyprawiamy azjatyckim sosem, a do nich podajemy sałatkę z ogórków i chilli. Nietypowy sposób podania banalnej ryby, wart spróbowania szczególnie wiosną - kolorystyka odpowiednia...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ogórki typu "wąż"
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
5 łyżeczek płynnego jasnego miodu
2 łyżki soku z limetki
czerwona papryczka chilli
4 łyżki gotowego słodkiego sosu chilli (lub chilli z czosnkiem)
400 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
kilka gałązek koperku

Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy i osuszamy, odcinamy końce. Nożykiem do obierania warzyw (lub przy pomocy mandoliny) tniemy ogórki w długie cienkie plastry, z ciemnymi paskami skórki po obu stronach. Wkładamy do durszlaka, posypujemy równomiernie łyżką soli, mieszamy ręką i odstawiamy na godzinę.
Imbir obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Mieszamy z miodem i sokiem z limetki na gładki sos, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Papryczkę myjemy i drobno siekamy.
Zmacerowane ogórki odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z gotowym sosem chilli i posiekaną papryczką. Plastry łososia układamy na dużym białym półmisku i skrapiamy sosem imbirowo-miodowym. Na środku kładziemy stosik ogórkowej sałatki i dekorujemy gałązkami koperku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024