Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Watrobki-z-kury-w-winogronach

Wątróbki z kury w winogronach

Różowe w środku wątróbki z lekko podgrzanymi winogronami i słodko-kwaśnym sosem, tak lubianym przez Włochów.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) kurzych wątróbek
2 łyżki orzeszków piniowych
kiść zielonych winogron bez pestek
oliwa z oliwek
2 łyżki octu balsamico

Opis przyrządzania:
Wątróbki starannie czyścimy z wszelkich żyłek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż mają skłonność do przypalania się. Odkładamy na bok. Winogrona myjemy i odrywamy szypułki. Na patelnię (może być ta od orzeszków piniowych) wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, wkładamy wątróbki (uwaga - pryskają!) i smażymy, aż zrumienią się z jednej strony. Przewracamy je na drugą stronę i wrzucamy winogrona. Smażymy, aż wątróbki zrumienią się i z drugiej strony, ale w środku będą jeszcze różowe. Posypujemy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy ocet balsamico i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając. Przekładamy wątróbki wraz z winogronami na półmisek, posypujemy orzeszkami piniowymi i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024