Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Warzywa-wiosenne

Warzywa wiosenne

Danie lekkie i ładne - najlepiej smakuje na ciepło, nie na gorąco. Podajemy do białego mięsa z patelni lub rusztu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g młodej marchewki
500 g brokułów
200 g groszku cukrowego
czubata łyżka masła
pęczek cebulki dymki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Marchewki skrobiemy, odcinamy nać i płuczemy. Wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. W tym czasie dzielimy brokuły na różyczki. Wrzucamy do gotującej się marchewki na 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy jeszcze strączki groszku cukrowego i gotujemy dalsze 2 minuty. Warzywa odcedzamy. Dymkę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło. Dodajemy dymkę i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wrzucamy odcedzone warzywa, mieszamy i podajemy na stół.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024