Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 300 gramów
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Uniwersalna słodka posypka - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, cukier, sezam, pestki słonecznika i siekane orzechy.
Masło wkładamy do małego rondelka, stawiamy na ogniu i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy do płatków z dodatkami i starannie mieszamy.
Wysypujemy płatki na dużą blachę, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20-30 minut (ale trzeba sprawdzać). Ze dwa razy w trakcie pieczenia płatki mieszamy, żeby rumieniły się równomiernie.
Gotowe płatki zsypujemy z blachy do miski i studzimy, kilka razy mieszając.
Zimną posypkę przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, żeby nie zamokła.
Jeśli chcemy zrobić crumble, surową posypką posypujemy pokrojone i wymieszane z cukrem owoce, włożone do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ze 3 kwadranse, w nieco cieplejszym (190-200 stopni) piekarniku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Uniwersalna słodka posypka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |