W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Uniwersalna słodka posypka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Uniwersalna słodka posypka

Uniwersalna słodka posypka

Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 300 gramów

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 60 g ciemnego cukru
  • 25 g białego sezamu
  • 25 g wyłuskanych pestek słonecznika
  • 25 g dowolnych siekanych orzechów
  • 60 g masła

Uniwersalna słodka posypka - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, cukier, sezam, pestki słonecznika i siekane orzechy.
Masło wkładamy do małego rondelka, stawiamy na ogniu i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy do płatków z dodatkami i starannie mieszamy.
Wysypujemy płatki na dużą blachę, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20-30 minut (ale trzeba sprawdzać). Ze dwa razy w trakcie pieczenia płatki mieszamy, żeby rumieniły się równomiernie.
Gotowe płatki zsypujemy z blachy do miski i studzimy, kilka razy mieszając.
Zimną posypkę przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, żeby nie zamokła.
Jeśli chcemy zrobić crumble, surową posypką posypujemy pokrojone i wymieszane z cukrem owoce, włożone do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ze 3 kwadranse, w nieco cieplejszym (190-200 stopni) piekarniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Uniwersalna słodka posypka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Uniwersalna słodka posypka przepisy:

  • Granola kokosowa
    Ulubiona mieszanka śniadaniowa Amerykanów. Granola podobna jest do muesli, ale ma bardziej sypką konsystencję, co bardzo mi odpowiada. Oprócz oczywistej kombinacji z jogurtem i owocami, granola świetna jest jako deser: posypujemy nią mus jabłkowy lub krótko podduszone śliwki i deser gotowy!
  • Granola (czyli rodzaj muesli)
    Domowe muesli! W klasycznej wersji do tej mieszanki ziaren dodaje się (przed prażeniem) jeszcze rodzynki lub suszone owoce, ja jednak wolę bez, bo z rodzynkami granola za bardzo rozmięka, robi się lepka. Wolę do miski z mlekiem i granolą dodać świeże owoce.
  • Krem cytrynowy z piniową kruszonką
    Mocno cytrynowy krem przykryty złotą kruszonką. Wariacja na temat "crumble".
  • Florentynki
    Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.
  • Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe
    Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!


Podziel się linkiem:




Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-01-12 14:43:28
Oj, dobre. Tylko szybko się kończy.
Moja ocena: 5