Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Uniwersalna-slodka-posypka

Uniwersalna słodka posypka

Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 300 gramów

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
60 g ciemnego cukru
25 g białego sezamu
25 g wyłuskanych pestek słonecznika
25 g dowolnych siekanych orzechów
60 g masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, cukier, sezam, pestki słonecznika i siekane orzechy.
Masło wkładamy do małego rondelka, stawiamy na ogniu i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy do płatków z dodatkami i starannie mieszamy.
Wysypujemy płatki na dużą blachę, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20-30 minut (ale trzeba sprawdzać). Ze dwa razy w trakcie pieczenia płatki mieszamy, żeby rumieniły się równomiernie.
Gotowe płatki zsypujemy z blachy do miski i studzimy, kilka razy mieszając.
Zimną posypkę przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, żeby nie zamokła.
Jeśli chcemy zrobić crumble, surową posypką posypujemy pokrojone i wymieszane z cukrem owoce, włożone do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ze 3 kwadranse, w nieco cieplejszym (190-200 stopni) piekarniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024