U mnie w domu takie ziemniaczki znikają jak sen jaki złoty. Podaję je najczęściej do pieczonego kurczaka, choć sama najbardziej je lubię z różową w środku pieczoną wołowiną...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tymiankowe ziemniaczki - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki - takie na jeden-dwa kęsy. Wkładamy ziemniaki do garnka, solimy i zalewamy wrzącą wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 8 minut, po czym odcedzamy. Garnek przykrywamy i lekko nim wstrząsamy tak, by powierzchnia ziemniaków lekko się spulchniła. W międzyczasie wlewamy do brytfanny pół szklanki oleju i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Mąkę wsypujemy do miski. Z tymianku obieramy listki i dodajemy do mąki, mieszamy. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy - najlepiej 2 łyżkami, żeby się nie poparzyć - tak, aby każdy kartofelek był pokryty tymiankową mąką. Przekładamy ostrożnie ziemniaki na blachę z gorącym olejem i każdy obtaczamy w tłuszczu możliwie dokładnie, starając się ich nie porozgniatać. Posypujemy ziemniaki grubą solą. Wstawiamy brytfannę do piekarnika na 40-50 minut. W czasie pieczenia raz ziemniaki odwracamy. Gotowe ziemniaczki powinny być mocno złote i chrupiące. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tymiankowe ziemniaczki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |