W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tymiankowe ziemniaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Tymiankowe ziemniaczki

U mnie w domu takie ziemniaczki znikają jak sen jaki złoty. Podaję je najczęściej do pieczonego kurczaka, choć sama najbardziej je lubię z różową w środku pieczoną wołowiną...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • 100 g zwykÅ‚ej mÄ…ki
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżego tymianku
  • gruba sól

Tymiankowe ziemniaczki - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki - takie na jeden-dwa kęsy. Wkładamy ziemniaki do garnka, solimy i zalewamy wrzącą wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 8 minut, po czym odcedzamy. Garnek przykrywamy i lekko nim wstrząsamy tak, by powierzchnia ziemniaków lekko się spulchniła. W międzyczasie wlewamy do brytfanny pół szklanki oleju i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Mąkę wsypujemy do miski. Z tymianku obieramy listki i dodajemy do mąki, mieszamy. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy - najlepiej 2 łyżkami, żeby się nie poparzyć - tak, aby każdy kartofelek był pokryty tymiankową mąką. Przekładamy ostrożnie ziemniaki na blachę z gorącym olejem i każdy obtaczamy w tłuszczu możliwie dokładnie, starając się ich nie porozgniatać. Posypujemy ziemniaki grubą solą. Wstawiamy brytfannę do piekarnika na 40-50 minut. W czasie pieczenia raz ziemniaki odwracamy. Gotowe ziemniaczki powinny być mocno złote i chrupiące. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tymiankowe ziemniaczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tymiankowe ziemniaczki przepisy:

  • Kurczak pieczony zimowy, choć poÅ‚udniowy z ducha
    Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!
  • Gniecione ziemniaki
    Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
  • Ziemniaki z cytrynÄ…
    Świetny dodatek do białej ryby.
  • Gniecione ziemniaki po wÅ‚osku
    Bardzo chrupiące, rumiane kartofelki, lubiane zasadniczo przez całą rodzinę. Przyprawiamy je mieszanką włoskich przypraw, a podajemy do pieczonego mięsa, grillowanego mięsa, kiełbasek, ryby z grilla, szaszłyków...
  • Niemieckie kluski z ziemniaków
    Podobne do naszych śląskich - niemieckie kluseczki z gotowanych ziemniaków. Szczególnie dobrze się sprawdzają podane do mięsa z dużą ilością sosu.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: