Pyszna sałatka z selera korzeniowego i marchewki z orzechowym sosem. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do mięsa, na przykład pieczonego kurczaka.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Turecka sałatka z selera - Opis przyrządzania:
Seler i marchewki obieramy. Warzywa albo kroimy w długie i cienkie paseczki, albo ścieramy na tarce zwanej mandoliną. Paski warzyw blanszujemy w osolonym wrzątku 1-2 minuty. Odcedzamy na sicie i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Orzechy i czosnek mieszamy z jogurtem, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki białego octu winnego. Starannie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z zimnym selerem i marchewką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Turecka sałatka z selera: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |