Trufle robię dość często (choć w Belgii ich akurat nie brakuje!), ale tego przepisu jeszcze nie próbowałam... Są tak luksusowe, że nadadzą się doskonale do walentynkowej kawy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: kilkanaście
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Trufle szampańskie - Opis przyrządzania:
Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Studzimy, na tyle, żeby była chłodna, ale nie zaczęła zastygać.
Masło ubijamy mikserem na gładki i puszysty krem. Po troszku dodajemy szampan i rum, cały czas ubijając. Potem dodajemy czekoladę i starannie wszystko mieszamy.
Wstawiamy miskę z masą truflową do lodówki na godzinę-dwie, aż zgęstnieje i da się formować w kulki. Najwygodniej jest wycinać kulki specjalną łyżeczką do robienia kulek z melona. Można także nabierać porcyjki masy zwykłą łyżeczką i toczyć w rękach zgrabne kuleczki - trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas chłodzić ręce w zimnej wodzie.
Utoczone kulki znów wkładamy do lodówki, a gdy nieco stwardnieją, obtaczamy każdą w sproszkowanej czekoladzie, a potem w cukrze pudrze. Trufle przechowujemy w lodówce, ale dobrze je wyjąć trochę przed podaniem, żeby zmiękły. Chyba, że ktoś woli twarde i zimne...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Trufle szampańskie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |