W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Trufle szampańskie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Trufle szampańskie

Trufle szampańskie

Trufle robię dość często (choć w Belgii ich akurat nie brakuje!), ale tego przepisu jeszcze nie próbowałam... Są tak luksusowe, że nadadzą się doskonale do walentynkowej kawy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilkanaście

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) dobrej mlecznej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 ml wytrawnego szampana
  • 15 ml białego rumu
  • czekolada w proszku (taka do picia)
  • cukier puder

Trufle szampańskie - Opis przyrządzania:

Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Studzimy, na tyle, żeby była chłodna, ale nie zaczęła zastygać.
Masło ubijamy mikserem na gładki i puszysty krem. Po troszku dodajemy szampan i rum, cały czas ubijając. Potem dodajemy czekoladę i starannie wszystko mieszamy.
Wstawiamy miskę z masą truflową do lodówki na godzinę-dwie, aż zgęstnieje i da się formować w kulki. Najwygodniej jest wycinać kulki specjalną łyżeczką do robienia kulek z melona. Można także nabierać porcyjki masy zwykłą łyżeczką i toczyć w rękach zgrabne kuleczki - trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas chłodzić ręce w zimnej wodzie.
Utoczone kulki znów wkładamy do lodówki, a gdy nieco stwardnieją, obtaczamy każdą w sproszkowanej czekoladzie, a potem w cukrze pudrze. Trufle przechowujemy w lodówce, ale dobrze je wyjąć trochę przed podaniem, żeby zmiękły. Chyba, że ktoś woli twarde i zimne...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Trufle szampańskie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Trufle szampańskie przepisy:

  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu
    Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce *!*5562*!*. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...
  • Krem z białej czekolady z jeżynami
    Intensywna słodycz białej czekolady przełamana jest cierpkim smakiem jeżyn - bardzo smaczny i elegancki deser, odpowiedni na zakończenie niedzielnego obiadu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: