Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Trufle-szampanskie

Trufle szampańskie

Trufle robię dość często (choć w Belgii ich akurat nie brakuje!), ale tego przepisu jeszcze nie próbowałam... Są tak luksusowe, że nadadzą się doskonale do walentynkowej kawy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilkanaście

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250 g (1/4 kg) dobrej mlecznej czekolady
100 g miękkiego masła
40 ml wytrawnego szampana
15 ml białego rumu
czekolada w proszku (taka do picia)
cukier puder

Opis przyrządzania:
Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Studzimy, na tyle, żeby była chłodna, ale nie zaczęła zastygać.
Masło ubijamy mikserem na gładki i puszysty krem. Po troszku dodajemy szampan i rum, cały czas ubijając. Potem dodajemy czekoladę i starannie wszystko mieszamy.
Wstawiamy miskę z masą truflową do lodówki na godzinę-dwie, aż zgęstnieje i da się formować w kulki. Najwygodniej jest wycinać kulki specjalną łyżeczką do robienia kulek z melona. Można także nabierać porcyjki masy zwykłą łyżeczką i toczyć w rękach zgrabne kuleczki - trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas chłodzić ręce w zimnej wodzie.
Utoczone kulki znów wkładamy do lodówki, a gdy nieco stwardnieją, obtaczamy każdą w sproszkowanej czekoladzie, a potem w cukrze pudrze. Trufle przechowujemy w lodówce, ale dobrze je wyjąć trochę przed podaniem, żeby zmiękły. Chyba, że ktoś woli twarde i zimne...

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024