W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Trinxat cerda

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Trinxat cerda

Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • mała włoska kapusta
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek

Trinxat cerda - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy nieco soli do smaku, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy przez 20 minut. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kroimy kapustę w cienki "makaronik" i płuczemy na sicie. Nastawiamy spory garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy kapustę i gotujemy przez 8 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, po czym starannie osączamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy tłuczkiem na piure. Mieszamy z osączoną kapustą. Masło roztapiamy na małej patelence i dodajemy do warzyw. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż powstaną złociste skwareczki. Osączamy boczek z tłuszczu na kawałku kuchennego papieru, po czym dodajemy do ziemniaków z kapustą. Wszystko razem dokładnie mieszamy, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy masę ziemniaczaną i uklepujemy drewnianą łyżką tak, by powstał placek równej grubości. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, po czym nakrywamy patelnię przykrywką. Smażymy kolejne 5-10 minut, co jakiś czas zaglądając, czy spód się nie przypala. Kiedy utworzy się od spodu ciemnozłocista skorupka, zsuwamy placek na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy. Drewnianą łyżką podnosimy brzeg placka i wlewamy na dno patelni łyżkę oliwy. Smażymy placek po drugiej stronie przez 5-10 minut, aż zarumieni się ładnie od spodu. Kroimy trinxat na trójkąty i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Trinxat cerda: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Trinxat cerda przepisy:

  • Roesti z jabłkami i gorgonzolą
    Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.
  • Spaghetti z włoską kapustą
    Zimowa wersja spaghetti, dobra na mrozy. W końcu przecież przyjdzie zima...
  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Sałata na ciepło z młodych ziemniaków
    Przyjemna kolacyjka dla dwojga na deszczowy wieczór.
  • Duszone ziemniaki
    W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: