Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Trinxat-cerda

Trinxat cerda

Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 ziemniaków średniej wielkości
mała włoska kapusta
2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy nieco soli do smaku, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy przez 20 minut. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kroimy kapustę w cienki "makaronik" i płuczemy na sicie. Nastawiamy spory garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy kapustę i gotujemy przez 8 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, po czym starannie osączamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy tłuczkiem na piure. Mieszamy z osączoną kapustą. Masło roztapiamy na małej patelence i dodajemy do warzyw. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż powstaną złociste skwareczki. Osączamy boczek z tłuszczu na kawałku kuchennego papieru, po czym dodajemy do ziemniaków z kapustą. Wszystko razem dokładnie mieszamy, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy masę ziemniaczaną i uklepujemy drewnianą łyżką tak, by powstał placek równej grubości. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, po czym nakrywamy patelnię przykrywką. Smażymy kolejne 5-10 minut, co jakiś czas zaglądając, czy spód się nie przypala. Kiedy utworzy się od spodu ciemnozłocista skorupka, zsuwamy placek na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy. Drewnianą łyżką podnosimy brzeg placka i wlewamy na dno patelni łyżkę oliwy. Smażymy placek po drugiej stronie przez 5-10 minut, aż zarumieni się ładnie od spodu. Kroimy trinxat na trójkąty i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024