Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tort-makowy-mojej-Mamusi
Tort makowy mojej Mamusi
Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
masło do smarowania formy
czubata szklanka maku
5 jajek + 2 jajka (na krem)
200 g cukru
paczka cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżka koniaku lub likieru kawowego (ewentualnie)
Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (średnica 20-22 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia starannie osączamy na gęstym sitku i przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier.
Dodajemy po jednym żółtka, cukier waniliowy i przekręcony mak. Starannie, acz delikatnie, mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy, aż wyrośnie i lekko się zarumieni, zaś patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Tort kroimy horyzontalnie na 2 placki i przekładamy kremem kawowym:
masło ucieramy na pianę, po czym wbijamy, ciągle ucierając, po jednym 2 surowe żółtka. Dodajemy cukier puder i kawę, rozrobioną w odrobinie wody (dodatek łyżki koniaku lub likieru kawowego bynajmniej nie zaszkodzi). Dobrze ucieramy na puszysty krem.
Krem nakładamy na dolną część ciasta i rozsmarowujemy na równą grubość. Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Lukrować nie trzeba (jeśli już koniecznie ktoś musi, to lukrem kawowym lub cytrynowym).
Jest to jedno z najlepszych ciast na świecie.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024