W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Torcik Pischinger mojej Mamusi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Torcik Pischinger mojej Mamusi

Moja Mamusia wprawdzie nie ma nic wspólnego z Krakowem, ale typowy dla tego miasta torcik Pischinger robi znakomity. Prosty i wykwintny.

Kraj pochodzenia: Austria/Polska-Kraków

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g obranych migdałów
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 50 g koniaku
  • kilka suchych wafli
  • lukier czekoladowy

Torcik Pischinger mojej Mamusi - Opis przyrządzania:

Migdały drobno siekamy, najlepiej nożem, nie w malakserze. Wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż migdały ładnie się przyrumienią. Zsypujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę. Kakao rozrabiamy z mlekiem i dodajemy po trochu do masy maślanej. Kiedy masa będzie jednolita, dolewamy - kropla po kropli - koniak, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy migdały i starannie mieszamy. Suche wafle, czyli andruty, kroimy w pasy o szerokości 8-10 cm. Smarujemy wafle cienko masą i kłądziemy jeden na drugim - na wierzchu powinien być suchy wafel. Torcik przykrywamy kawałkiem pergaminu lub folii, obciążamy (np. encyklopedią) i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Gotowy torcik oblewamy lukrem czekoladowym i ozdabiamy, jeśli akurat naszło nas artystyczne natchnienie. Czekamy, aż lukier zastygnie. Kroimy w paski.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Torcik Pischinger mojej Mamusi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Torcik Pischinger mojej Mamusi przepisy:

  • Lukier czekoladowy
    Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...
  • Il Gianduiotto
    Zabawny czekoladowo-migdałowy deser, podawany na zimno, z bitą śmietaną. Robi się go błyskawicznie, tylko potem trzeba poczekać, aż zastygnie.
  • Mrożona markiza z suszonymi śliwkami
    Doskonały gościowy deser z ciemnej i białej czekolady. Markizę możemy zrobić kilka dni przed podaniem i trzymać w zamrażalniku, trzeba tylko pamiętać, żeby ją dokładnie owinąć folią plastikową (żeby nie pojawił się szron).
  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
  • Mufiny dwuczekoladowe
    Amerykański śniadaniowy przysmak - tym razem z kawałkami czarnej i białej czekolady.




Podziel się linkiem:


Komentarze: