Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Torcik-Pischinger-mojej-Mamusi

Torcik Pischinger mojej Mamusi

Moja Mamusia wprawdzie nie ma nic wspólnego z Krakowem, ale typowy dla tego miasta torcik Pischinger robi znakomity. Prosty i wykwintny.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Austria/Polska-Kraków

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g obranych migdałów
250 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 łyżki dobrego kakao
5 łyżek mleka
50 g koniaku
kilka suchych wafli
lukier czekoladowy

Opis przyrządzania:
Migdały drobno siekamy, najlepiej nożem, nie w malakserze. Wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż migdały ładnie się przyrumienią. Zsypujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę. Kakao rozrabiamy z mlekiem i dodajemy po trochu do masy maślanej. Kiedy masa będzie jednolita, dolewamy - kropla po kropli - koniak, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy migdały i starannie mieszamy. Suche wafle, czyli andruty, kroimy w pasy o szerokości 8-10 cm. Smarujemy wafle cienko masą i kłądziemy jeden na drugim - na wierzchu powinien być suchy wafel. Torcik przykrywamy kawałkiem pergaminu lub folii, obciążamy (np. encyklopedią) i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Gotowy torcik oblewamy lukrem czekoladowym i ozdabiamy, jeśli akurat naszło nas artystyczne natchnienie. Czekamy, aż lukier zastygnie. Kroimy w paski.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024