Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Topione-maslo-cytrynowe

Topione masło cytrynowe

Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
150 g masła

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na bardzo drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtej warstwy), by wypełniła łyżeczkę do kawy. Wyciskamy też sok. Masło wkładamy na garnka z grubym dnem. Dodajemy skórkę z cytryny i stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Kiedy masło się roztopi i będzie gorące - uwaga, żeby nie przypalić! - zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sporą szczyptę soli oraz łyżkę soku z cytryny lub też trochę więcej do smaku. Ubijamy chwilę trzepaczką. Podajemy natychmiast do gotowanych warzyw.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024