Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Topione-maslo-cytrynowe
Topione masło cytrynowe
Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
150 g masła
Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na bardzo drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtej warstwy), by wypełniła łyżeczkę do kawy. Wyciskamy też sok. Masło wkładamy na garnka z grubym dnem. Dodajemy skórkę z cytryny i stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Kiedy masło się roztopi i będzie gorące - uwaga, żeby nie przypalić! - zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sporą szczyptę soli oraz łyżkę soku z cytryny lub też trochę więcej do smaku. Ubijamy chwilę trzepaczką. Podajemy natychmiast do gotowanych warzyw.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024