Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tiramisu-z-wegierkami

Tiramisu z węgierkami

Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg dojrzałych węgierek
100 g cukru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki śliwówki (wódki ze śliwek)
6 żółtek
60 g cukru pudru
1/4 kg chudego twarożku
1/2 kg mascarpone
150 ml świeżo zaparzonej kawy
300 g podłużnych biszkoptów (lady's fingers)
garść płatków migdałowych
2 łyżki gorzkiego kakao

Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Cukier wsypujemy na ciężką, dużą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Po kilku minutach cukier zacznie się topić, a po kilku minutach więcej - przekształcać w złoty karmel. Nie mieszamy, ale pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, wrzucamy śliwki i wlewamy sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. przelewamy do blendera i miksujemy na gładkie piure, dodając śliwówkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gęsty, biały kogel-mogel. Dodajemy twarożek i mascarpone i starannie mieszamy na gładką masę. Kawę wlewamy do szerokiego naczynia. Maczamy w kawie biszkopty i układamy je pojedynczą warstwą na dnie czworokątnego naczynia. Polewamy biszkopty cienką warstwą śliwkowego piure, po czym nakładamy trochę grubszą warstwę kremu z mascarpone. Na krem znów biszkopty maczane w kawie, piure i krem i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Naczynie z tiramisu przykrywamy plastikową folią i wstawiamy na noc do lodówki. Migdały wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem zdejmujemy z tiramisu folię, posypujemy prażonymi migdałami i przesianym przez sitko kakao.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024