Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tempura-z-zielonych-warzyw

Tempura z zielonych warzyw

Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka brokułów
2 cukinie
pęczek zielonych szparagów
2 czerwone papryczki chilli
200 g zwykłej mąki
25 g mączki kukurydzianej
2 jajka
2 białka
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Brokuły dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w plasterki (odcinając zdrewniałe części). Płuczemy i osuszamy. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w dość cienkie plasterki. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki (wystarczy szparag zgiąć, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube, kroimy je wzdłuż na pół. Myjemy i osuszamy. Papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, drobniutko siekamy. Mąkę zwykłą i kukurydzianą przesiewamy do miski. Wbijamy całe jajka i solimy. Miksujemy na gładkie ciasto, dodając stopniowo 400 ml bardzo zimnej wody. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie, metalową łyżką, mieszamy z ciastem. Dodajemy posiekane chilli. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160-170 stopni, lub też wlewamy do garnka i rozgrzewamy do takiej temperatury, że kostka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w 30 sekund. Warzywa zanurzamy w cieście - powinny być pokryte dość cienką warstwą, więc nadmiar ciasta strząsamy. Wkładamy warzywa po kilka sztuk na raz i smażymy na złoty kolor, czyli przez około 3 minuty. Kontynuujemy smażenie, trzymając już gotowe warzywa w ciepłym miejscu. Gdy tylko wszystkie warzywa są usmażone, podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024