Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tatar-z-lososia-z-ogorkiem

Tatar z łososia z ogórkiem

Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ogórek średniej wielkości
300 g filetów z łososia bez ości i skóry
limetka
oliwa z oliwek
100 g gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka od kawy różowego suszonego pieprzu
listki koperku do ozdoby

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy ogórek w drobną, zgrabną kostkę i wrzucamy na sitko. Solimy i odstawiamy do odwodnienia na 15 minut.
Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybę w równie drobną kostkę, co ogórek. Wkładamy do miski, lekko solimy i - pardon - pieprzymy, wciskamy sok z połowy limetki i dodajemy skąpą łyżkę oliwy. Mieszamy.
Śmietanę wkładamy do drugiej miski, dodajemy bardzo starannie osączony ogórek i ciut soku z drugiej połowy limetki. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ogórka ze śmietaną i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
Na talerzu kładziemy stalowy pierścień o średnicy 6-8 cm. Wewnątrz pierścienia ugniatamy 1/4 łososia, na łososia nakładamy 1/4 ogórka ze śmietaną, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Zdejmujemy pierścień, wycieramy i powtarzamy cały proces na kolejnych 3 talerzach.
Ozdabiamy każdą porcję listkami koperku i natychmiast podajemy, z grzankami melba (Grzanki Melba).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024