W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana)

Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) węgierek
  • garść obranych migdałów
  • 120 g cukru
  • 75 g masła
  • mielony cynamon
  • krążek gotowego ciasta francuskiego

Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Węgierki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
Migdały grubo siekamy.
Na grubej patelni - takiej, którą możemy później wstawić do piekarnika - robimy karmel, czyli wsypujemy cukier i dolewamy łyżkę wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier zacznie się topić, a potem zmieniać kolor. Kiedy karmel zrobi się ciemnozłoty, wkładamy śliwki i szybko obtaczamy je w karmelu. Dodajemy masło (pokrojone w małe kawałki), migdały i nieco cynamonu - powiedzmy płaską łyżeczkę do kawy. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krążek ciasta rozwijamy i kładziemy na śliwkach. Utykamy brzegi ciasta tak, żeby nie było widać owoców, nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny.
Kiedy ciasto dobrze się przyrumieni, wyjmujemy tartę z pieca i odstawiamy na 10 minut.
Teraz bierzemy duży talerz, odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta, śliwkami do góry - uwaga, patelnia nadal jest gorąca! Jeśli jakaś śliweczka przykleiła się do patelni, zdejmujemy ją z niej i umieszczamy we właściwym miejscu.
Tartę podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana) przepisy:

  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.
  • Camembert w cieście francuskim
    Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...
  • Tarta z jabłkami i camembertem
    Przyjemna, niezobowiązująca tarta z prostych i klasycznych składników. Podajemy na kolację lub miłe przyjątko w zaprzyjaźnionym gronie.
  • Smażone maślane jabłuszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.
  • Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem
    Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: