Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarte-Tatin-z-wegierkami-tylko-troche-oszukana

Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana)

Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) węgierek
garść obranych migdałów
120 g cukru
75 g masła
mielony cynamon
krążek gotowego ciasta francuskiego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Węgierki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
Migdały grubo siekamy.
Na grubej patelni - takiej, którą możemy później wstawić do piekarnika - robimy karmel, czyli wsypujemy cukier i dolewamy łyżkę wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier zacznie się topić, a potem zmieniać kolor. Kiedy karmel zrobi się ciemnozłoty, wkładamy śliwki i szybko obtaczamy je w karmelu. Dodajemy masło (pokrojone w małe kawałki), migdały i nieco cynamonu - powiedzmy płaską łyżeczkę do kawy. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krążek ciasta rozwijamy i kładziemy na śliwkach. Utykamy brzegi ciasta tak, żeby nie było widać owoców, nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny.
Kiedy ciasto dobrze się przyrumieni, wyjmujemy tartę z pieca i odstawiamy na 10 minut.
Teraz bierzemy duży talerz, odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta, śliwkami do góry - uwaga, patelnia nadal jest gorąca! Jeśli jakaś śliweczka przykleiła się do patelni, zdejmujemy ją z niej i umieszczamy we właściwym miejscu.
Tartę podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024