W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarte Tatin z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarte Tatin z orzechami

Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • garść wyłuskanych laskowych orzechów bez skórki
  • 5 małych jabłek (koksy są świetne)
  • sok i skórka (drobno starta) z cytryny
  • 185 g masła
  • 100 g cukru
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • żółtko

Tarte Tatin z orzechami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, mieszając, aż się zaczną rumienić. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. Łyżeczką do robienia kulek z melona wydłubujemy gniazda nasienne. Jabłka w trakcie "sprawiania" skrapiamy sokiem z cytryny.
W ciężkiej, najlepiej żeliwnej patelni (takiej, co ją można włożyć do pieca) rozgrzewamy razem 85 g masła i zwykły cukier. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż powstanie karmel - teraz już nie mieszamy, co najwyżej potrząsamy patelnią.
Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, zmniejszamy ogień, wkładamy jabłka, dodajemy orzechy i skórkę z cytryny.
Smażymy jabłka przez kilka minut, raz odwracając, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, żeby lekko przestygły.
Zagniatamy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, proszek i szczyptę soli, dodajemy cukier. Masło (te pozostałe 100 g) kroimy w kawałki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką, po czym dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i zagniatamy ręcznie na jednolite sztywne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy nieco większej, niż patelnia z jabłkami.
Jabłka na patelni układamy tak, żeby były równomiernie rozmieszczone - próbujemy też wyłowić i równo porozmieszczać orzechy... Przykrywamy rozwałkowanym ciastem i utykamy je po bokach tak, żeby jabłka były całkowicie przykryte.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Trzeba sprawdzać.
Wyjmujemy patelnię z pieca i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta, jabłkami do góry - uwaga, to nadal jest piekielnie gorące! Jeśli jakieś jabłko przykleiło się do patelni, zdejmujemy je z niej i umieszczamy we właściwym miejscu.
Podajemy na gorąco, jeśli ktoś koniecznie musi - z kulką lodów waniliowych lub piernikowych...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarte Tatin z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tarte Tatin z orzechami przepisy:

  • Smażone maślane jabłuszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.
  • Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana)
    Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.
  • Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem
    Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.
  • Szybkie ciasto francuskie
    Doskonałe, lekko "listkujące" ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Przepis jest autorstwa brytyjskiej autorki wielu książek kulinarnych, szczególnie na temat wypieków, Mary Berry. Pani Berry użyła tego ciasta do zrobienia tarte Tatin (jabłka z karmelem), ja natomiast (preferując jednak słone wypieki) na rozwałkowanym cieście układam rozmaite warzywa i zapiekam w gorącym piecu.
  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.


Podziel się linkiem:




Komentarze: