Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarte-Tatin-z-orzechami

Tarte Tatin z orzechami

Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
garść wyłuskanych laskowych orzechów bez skórki
5 małych jabłek (koksy są świetne)
sok i skórka (drobno starta) z cytryny
185 g masła
100 g cukru
175 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
żółtko

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, mieszając, aż się zaczną rumienić. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. Łyżeczką do robienia kulek z melona wydłubujemy gniazda nasienne. Jabłka w trakcie "sprawiania" skrapiamy sokiem z cytryny.
W ciężkiej, najlepiej żeliwnej patelni (takiej, co ją można włożyć do pieca) rozgrzewamy razem 85 g masła i zwykły cukier. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż powstanie karmel - teraz już nie mieszamy, co najwyżej potrząsamy patelnią.
Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, zmniejszamy ogień, wkładamy jabłka, dodajemy orzechy i skórkę z cytryny.
Smażymy jabłka przez kilka minut, raz odwracając, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, żeby lekko przestygły.
Zagniatamy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, proszek i szczyptę soli, dodajemy cukier. Masło (te pozostałe 100 g) kroimy w kawałki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką, po czym dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i zagniatamy ręcznie na jednolite sztywne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy nieco większej, niż patelnia z jabłkami.
Jabłka na patelni układamy tak, żeby były równomiernie rozmieszczone - próbujemy też wyłowić i równo porozmieszczać orzechy... Przykrywamy rozwałkowanym ciastem i utykamy je po bokach tak, żeby jabłka były całkowicie przykryte.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Trzeba sprawdzać.
Wyjmujemy patelnię z pieca i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta, jabłkami do góry - uwaga, to nadal jest piekielnie gorące! Jeśli jakieś jabłko przykleiło się do patelni, zdejmujemy je z niej i umieszczamy we właściwym miejscu.
Podajemy na gorąco, jeśli ktoś koniecznie musi - z kulką lodów waniliowych lub piernikowych...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024