Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-pieczonym-kalafiorem-i-dynia

Tarta z pieczonym kalafiorem i dynią

Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja mrożonego ciasta francuskiego (około 400 g w formie okrągłego placka)
600 g różyczek kalafiora
600 g obranej pomarańczowej dyni
oliwa z oliwek
25 g świeżo startego parmezanu
2 jajka
100 ml mleka
100 ml kremowej śmietanki
kilka listków świeżej szałwi

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i przekładamy do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Brzegów nie odcinamy, bo ciasto skurczy się w czasie pieczenia. Spód tarty nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy na 5-10 minut do zamrażalnika. W tym czasie płuczemy starannie różyczki kalafiora i nieco je siekamy - tzn. nie siekamy kalafiora drobniutko, tylko większe różyczki kroimy w kawałki. Dynię kroimy w zgrabną kostkę. Warzywa mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą - mniej więcej 2 łyżki - solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy kilka garści suchej fasoli. Wstawiamy do piekarnika - na 2 różne półki - formę z ciastem i blachę z warzywami. Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zdejmujemy papier z fasolą. Mieszamy piekące się warzywa. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na 8 minut, po czym wyjmujemy. Warzywa pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy , a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Upieczone warzywa przekładamy do foremki z ciasta i posypujemy tartym parmezanem. Jajka, mleko i śmietankę rozkłócamy razem na gładką masę, polewamy warzywa. Szałwię myjemy, osuszamy i kładziemy na warzywach. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż nadzienie się zetnie i lekko przyrumieni. Wyjmujemy tartę i studzimy przez kwadrans (lub zupełnie). Podajemy na ciepło (lub zimno), ale nie gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024