Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-kremem-limetkowym-i-malinami

Tarta z kremem limetkowym i malinami

Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200-250 g słodkiego kruchego ciasta do tart (Słodkie kruche ciasto do tart)
2 limetki
125 g cukru
szklanka (250 ml) śmietanki kremowej
3 surowe żółtka
50 g stopionego masła
2 łyżki mąki
maliny

Opis przyrządzania:
Formę do tart o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart - zarówno spód, jak i brzegi. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godzinki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy na złoto - jakieś 10 minut. Obniżamy temperaturę do 170 stopni. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy krem limetkowy: z wyszorowanych limetek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miski wsypujemy cukier i wlewamy śmietankę. Dodajemy żółtka i mąkę. Starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Dodajemy skórkę i sok z limetek oraz stopione masło. Jeszcze raz miksujemy. Krem wlewamy do podpieczonej foremki z ciasta. Na wierzchu rozrzucamy garść świeżych malin. Tartę wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż krem się zetnie. Studzimy i podajemy w temperaturze pokojowej lub - w upalny dzień - na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024