W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z jabłkami i camembertem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta z jabłkami i camembertem

Przyjemna, niezobowiązująca tarta z prostych i klasycznych składników. Podajemy na kolację lub miłe przyjątko w zaprzyjaźnionym gronie.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja gotowego ciasta francuskiego (w formie koła)
  • krążek camemberta
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Tarta z jabłkami i camembertem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia, żeby się dobrze nagrzała.
Ciasto rozwijamy i razem z papierem przekładamy do formy na tartę tak, żeby brzegi zwisały (zawiniemy je później na nadzienie). Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Z camemberta ścinamy skórkę - dobrze jest potrzymać ser (wbrew wszelkim serowym zasadom) przez jakiś czas w lodówce lub nawet zamrażalniku, wtedy łatwiej będzie sobie z nim poradzić. Kroimy ser w kilkanaście plasterków.
Jabłka myjemy, kroimy najpierw w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, po czym w zgrabne plasterki.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę i mieszamy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cynamonu i nieco większą odrobiną gałki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na spodzie układamy plasterki sera, na nich jabłka. Polewamy jajkami ze śmietanką. Zwisające brzegi ciasta zaginamy na nadzienie.
Wstawiamy tartę do piekarnika na jakieś pół godziny - ciasto powinno być ciemnozłote, a nadzienie zastygnięte i przyrumienione.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z formy i przekładamy na ładny talerz.
Podajemy na ciepło lub letnio, z michą sałaty lub sałatką z cykorii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarta z jabłkami i camembertem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarta z jabłkami i camembertem przepisy:

  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta z cebulą i jabłkami
    Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?
  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
  • Wiejska tarta z warzywami
    Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.


Podziel się linkiem:




Komentarze: