Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-jablkami-i-camembertem

Tarta z jabłkami i camembertem

Przyjemna, niezobowiązująca tarta z prostych i klasycznych składników. Podajemy na kolację lub miłe przyjątko w zaprzyjaźnionym gronie.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja gotowego ciasta francuskiego (w formie koła)
krążek camemberta
2 jabłka
3 jajka
200 ml kremowej śmietanki
cynamon
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia, żeby się dobrze nagrzała.
Ciasto rozwijamy i razem z papierem przekładamy do formy na tartę tak, żeby brzegi zwisały (zawiniemy je później na nadzienie). Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Z camemberta ścinamy skórkę - dobrze jest potrzymać ser (wbrew wszelkim serowym zasadom) przez jakiś czas w lodówce lub nawet zamrażalniku, wtedy łatwiej będzie sobie z nim poradzić. Kroimy ser w kilkanaście plasterków.
Jabłka myjemy, kroimy najpierw w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, po czym w zgrabne plasterki.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę i mieszamy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cynamonu i nieco większą odrobiną gałki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na spodzie układamy plasterki sera, na nich jabłka. Polewamy jajkami ze śmietanką. Zwisające brzegi ciasta zaginamy na nadzienie.
Wstawiamy tartę do piekarnika na jakieś pół godziny - ciasto powinno być ciemnozłote, a nadzienie zastygnięte i przyrumienione.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z formy i przekładamy na ładny talerz.
Podajemy na ciepło lub letnio, z michą sałaty lub sałatką z cykorii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019