Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-cebula-i-jablkami

Tarta z cebulą i jabłkami

Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ciasto:
250 g (1/4 kg) mąki plus ciut do wałkowania
gałka muszkatołowa
125 g zimnego masła plus kawałek do smarowania blaszki
jajko
nadzienie: 100 g bekonu
500 g (1/2 kg) cebuli
oliwa z oliwek
750 g (3/4 kg) jabłek
250 g (1/4 kg) sera cheddar
200 ml (niepełna szklanka) kremowej śmietanki
4 jajka
gałka muszkatołowa
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Najpierw zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ciut startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż tłuszcz zacznie łączyć się z mąką. Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy ręką, zawijamy w folię i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Bekon kroimy w cienkie paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy bekon i smażymy, mieszając, na rumiano. Dodajemy cebulę i dusimy, aż zmięknie i zacznie się złocić. Solimy, (pardon) pieprzymy, mieszamy i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w plasterki.
Cheddar ścieramy na grubej tarce.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, podsypując niedużą ilością mąki i przekładamy do przygotowanej blaszki. Wylepiamy ciastem spód i brzegi wyrównujemy. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy połową sera.
Na serze kładziemy cebulę z boczkiem, a na nich - plasterki jabłek. Posypujemy resztą sera.
Mieszamy razem śmietankę i jajka na gładką masę, doprawiamy do smaku solą, gałką i ostrą papryką. Polewamy masą tartę.
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - aż brzegi ciasta dobrze się zarumienią, a nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, z sałatą (i w ten sposób mamy z głowy trzy porcje zieleniny z pięciu zalecanych dziennie...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024