Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8-12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta migdałowa z wiśniami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (o średnicy do 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia.
Przygotowanym kruchym ciastem wylepiamy formę - spód i boki. Być może trochę ciasta nam zostanie - upieczemy z niego potem kilka kruchych ciasteczek do kawy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 10 -15 minut, czyli do czasu, kiedy nam się piekarnik dobrze nagrzeje.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans, aż zacznie się złocić - trzeba zaglądać, bo piekarniki naprawdę się różnią.
Podpieczoną tartę wyjmujemy i studzimy, zaś temperaturę w piekarniku obniżamy do 180 stopni.
W tak zwanym międzyczasie robimy masę migdałową: ucieramy razem masło i cukier na jednolitą masę (może być mikserem, może być ręcznie). dodajemy migdały, jajko, żółtko i mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Masę migdałową rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i posypujemy wiśniami.
Wstawiamy tartę do piekarnika na mniej więcej pół godziny - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Tartę wyjmujemy, studzimy i podajemy pokrojoną w zgrabne trójkąty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta migdałowa z wiśniami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |