Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-migdalowa-z-wisniami

Tarta migdałowa z wiśniami

Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
Słodkie kruche ciasto do tart (cała porcja)
100 g miękkiego masła
100 g cukru
100 g mielonych migdałów
1 jajko
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki
200-300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (o średnicy do 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia.
Przygotowanym kruchym ciastem wylepiamy formę - spód i boki. Być może trochę ciasta nam zostanie - upieczemy z niego potem kilka kruchych ciasteczek do kawy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 10 -15 minut, czyli do czasu, kiedy nam się piekarnik dobrze nagrzeje.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans, aż zacznie się złocić - trzeba zaglądać, bo piekarniki naprawdę się różnią.
Podpieczoną tartę wyjmujemy i studzimy, zaś temperaturę w piekarniku obniżamy do 180 stopni.
W tak zwanym międzyczasie robimy masę migdałową: ucieramy razem masło i cukier na jednolitą masę (może być mikserem, może być ręcznie). dodajemy migdały, jajko, żółtko i mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Masę migdałową rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i posypujemy wiśniami.
Wstawiamy tartę do piekarnika na mniej więcej pół godziny - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Tartę wyjmujemy, studzimy i podajemy pokrojoną w zgrabne trójkąty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024