Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta cebulowa najlepsza - Opis przyrzÄ…dzania:
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na 45 minut do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i skwarki będą chrupiące. Dolewamy olej, po czym wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka i złota. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Posypujemy cebulę mąką i starannie mieszamy. Smażymy przez 2 minuty, żeby mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i - podsypując mąką - rozwałkowujemy na duży placek. Przekładamy do formy i dociskamy, szczególnie na brzegach. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Cebulę mieszamy ze śmietaną, jajkami, żółtkiem, musztardą i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (sporo) i gałką muszkatołową. Wlewamy nadzienie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Tarta cebulowa najlepsza: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |