W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta cebulowa najlepsza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Tarta cebulowa najlepsza

Tarta cebulowa najlepsza

Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta do tarty cebulowej
  • 1 kg cebuli
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 200 g wÄ™dzonego boczku
  • 2 Å‚yżki oleju sÅ‚onecznikowego
  • Å‚yżka mÄ…ki
  • masÅ‚o do smarowania formy
  • mÄ…ka do podsypania
  • 300 g kwaÅ›nej Å›mietany
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • pÅ‚aska Å‚yżka ostrej musztardy z Dijon
  • Å‚yżeczka suszonego majeranku
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Tarta cebulowa najlepsza - Opis przyrzÄ…dzania:

Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na 45 minut do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i skwarki będą chrupiące. Dolewamy olej, po czym wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka i złota. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Posypujemy cebulę mąką i starannie mieszamy. Smażymy przez 2 minuty, żeby mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i - podsypując mąką - rozwałkowujemy na duży placek. Przekładamy do formy i dociskamy, szczególnie na brzegach. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Cebulę mieszamy ze śmietaną, jajkami, żółtkiem, musztardą i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (sporo) i gałką muszkatołową. Wlewamy nadzienie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tarta cebulowa najlepsza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: