Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-cebulowa-najlepsza

Tarta cebulowa najlepsza

Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta do tarty cebulowej
1 kg cebuli
3 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mąki
masło do smarowania formy
mąka do podsypania
300 g kwaśnej śmietany
3 jajka
1 żółtko
płaska łyżka ostrej musztardy z Dijon
łyżeczka suszonego majeranku
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na 45 minut do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i skwarki będą chrupiące. Dolewamy olej, po czym wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka i złota. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Posypujemy cebulę mąką i starannie mieszamy. Smażymy przez 2 minuty, żeby mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i - podsypując mąką - rozwałkowujemy na duży placek. Przekładamy do formy i dociskamy, szczególnie na brzegach. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Cebulę mieszamy ze śmietaną, jajkami, żółtkiem, musztardą i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (sporo) i gałką muszkatołową. Wlewamy nadzienie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024