Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tajska sałatka z wołowiną - Opis przyrządzania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na 4 steki. Przekładamy do miski i nacieramy sosem teriyaki - 5-6 łyżek powinno wystarczyć. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości wody. Ogórek myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Nożykiem do obierania warzyw kroimy długie i cienkie "wstążki". Kolendrę i miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Papryczkę myjemy i drobno siekamy, usuwając ogonek i - jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi potrawami - pestki. Mieszamy razem makaron, ogórek, listki kolendry i mięty oraz chilli. Skrapiamy odrobiną oleju sezamowego i octem ryżowym. Solimy do smaku i rozkładamy na 4 talerze. Rozgrzewamy grillową patelnię. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy steki i pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdy stek kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałatce. Polewamy jeszcze sosem teriyaki i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tajska sałatka z wołowiną: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |